Recenze: Blitzkrieg 3, legenda RTS pokračuje s úspěchem

Blitzkrieg 3 je herní novinkou a pokračovatelem již známé série Blitzkrieg z minulosti. Kdo byl její fanouškem před více než deseti lety, ten si dokáže přijít na své i dnes. Hra totiž nesklamala. Přináší slušně velkou kampaň, více prvků, umělou inteligenci Boris do konkrétních bojů, možnost multiplayeru přes internet a ještě víc.

blitzkrieg 3 normandia

Blitzkrieg 3 je věrný tomu, co nabídl v minulosti

Blitzkrieg 3 je tak správně věrný tomu, co nastavili již dříve. Stále je to správné RTS, které si chcete zahrát, pokud chcete zkrátit den, zároveň přináší zábavu a možná trochu poznávání. Blitzkrieg 3 přišel s reálnými událostmi z II. světové války, které se udály, možná trochu jinak, ale stále s fakty a přibližným průběhem některých klíčových momentů. Vy jako hráč si můžete v kampani měnit nějakou výbavu a také nasazení jednotek je jiné než ve skutečnosti. Stojí však na určitých cílech, která mají souvislost s těmito historickými.

Kampaň má co nabídnout

Kampaň hry –  máte možnost hrát za tři kampaně. Jednu za spojence, jednu za vojsko Osi (Třetí říše) a jedno za vojenský Sovětský svaz. Každá je jedinečná vlastnostmi, které jsou již známe. Technikou, uniformami, no co poteší, také hlasem. Dabing v hře je totiž podle toho, koho ovládáte. Dabingovo vyřešené tak, aby si si připadal jako člen armády dané země. Každá kampaň je pro každou zemi poměrně bohatá, protože po jejím spuštění máte jednu misi za druhou a výběr je téměř z cela vás. Po té první misi se otevře mapa, na které si můžete vybrat jednotlivé místa, kam se chcete vybrat. Odemykají se samozřejmě postupně.

Blitzkrieg 3

foto: Odměny za bitvy také v podobě tanků

Na konkrétní bitvu se dá kliknout, ale musíte si vybrat i jednotky, které chcete na danou misi vzít. Vždy máte omezenou kapacitu, kterou si můžete vzít se sebou, přičemž během hry dostanete zálohy. Body záloh získáváte za splnění úkolů a tyto body se mohou vyčerpat přímo při nákupu záloh. Je zajímavé, že mimo rezervní jednotky mohou být za tyto body nakupovány např. mohutná delostrelecká podpora, letecká podpora, bombardování nebo parašutistický výsadek.

Rozhraní hry a hratelný herní svět

V samotném hře, pokud si chcete zahrát něco jiného než kampaň, na mapě najdete také místa, jako jsou multiplayer mise, případně misie proti umělé inteligenci, kterou vývojáři nazvali Boris. Základem jsou však hlavně mise v rámci kampaní, které můžete vylepšit různými menšími hrami v bitkách v boji 1 proti 1, kde je základem hry obsazení co nejvíce základní na mapě a vyhrajete tak nad svím protějškem. Tyto menší hry nemají dosah do celkového hodnocení, ale přinesou vám odměny a odměn, těch bude dost. Je se na co tešit. Každý úspěch v misi může znamenat nějaké odměnu navíc později, jednotky, jejich počet nebo úplné novinky v oblasti techniky. Při vyhodnocování se vylepšujete také score jeho velitele – tedy v zásadě vás jako hráče.

Blitzkrieg 3

Grafika a jiné vlastnosti hry Blitzkrieg 3

Hudba není nucená a nepůsobí špatně, žándé burácení neečekejte, celé rozhraní hry je přehledné a jasné. Všechny úkoly se dají zvládnout. Efektní jsou výbuchy, dělostřelci, také jistým způsobem je zajímavě řešený průchod tanků. Cokoliv stojí v cestě, nezastaví je to jen tak a jdou dál. Stavba je poškozená, zničená nebo vyletí do vzduchu. Většinou není možné zastavit tank. Hlavně pokud je k to extrémně těžký stroj, od kterého lítají sloupy elektrického vedení téměř při doteku. Ano, tyto sloupy opravdu lítají, jako všechno, do čeho tank s věrvou narazí. A když se tenhle sloup rozletí a kabely šmátrají až k obloze, to se v hrách jen tak nevidí.

Blitzkrieg 3

Grafika je slušná. Ne moc náročná. Jde o RTS, takže co se týče dojmů z blízké reality, nemůžeme čekat, že bude vidět snahu o přiblížení se reálného světa. Efekty těší, rychlost pohybu a věrohodnost různých chování a pohybů jednotek taky. Střelba a její účinky jsou řešeny tak trochu náhodně, podobně jako na realním bojišti. I tam občas střelba nezasáhne cíl. Ve všeobecnosti je engine hry zcela slušný. Přinese to, co očekávat – zábavnou hru, velice chytlavé mise a chuť pokračovat ve hraní, když vás přesvědčí už hladký úvod.

Blitzkrieg 3

Plusy

  • Nenároční hratelnost a velice dobrá kampaň pro tři strany
  • Jedinečný dabing pro každou frakci
  • Kompletní česká textová lokalizace celé hry
  • Skromná náročnost na HW, naproti tomu hezká grafika, i když ne dokonalá
  • Dobře se hraje, dokáže si hráče získat.
  • Věrná sérii

Mínusy

  • Pro přihlášení je nutno mít připojení k internetu.
  • Místy připadá hra moc lehká.

Hra je zábavná, povedená, chytlavá a nenudí. Je těžké cíleně hledat chyby, aby je bylo možné zmínit v recenzi. Hru distribuuje na český trh společnost a herní distributor Comgad.cz

Mohlo by také zajímat

Autor článku